Historie

Geschiedenis van het Ryukyu Kobujutsu

Ryukyu Kobujutsu ontstond in de geschiedenis ongeveer 700 jaar geleden. De meeste kata zoals we die nu kennen zijn overblijfselen van de grootmeesters van ongeveer 200-400 jaar terug. De exacte oorsprongen van veel kata zijn dan ook niet te herleiden. In de bloei van het Kobujutsu, in de 18e, 19e en 20e eeuw waren er veel grootmeesters, maar met het verstrijken van de tijd ontstond er een gebrek aan instructeurs en studenten om de traditie voort te dragen en daarmee kwam het Ryukyu Kobujutsu in verval.

In de Taisho periode waren er een aantal meesters die zich ernstig zorgen maakten en begonnen met het herstellen en promoten van het Ryukyu Kobujutsu. Eén van deze meesters was Shinken Taira. Hij was leerling van Yabiku Moden Sensei en verzamelde 42 wapen kata, verspreid over 8 wapens. Deze kennis van kata werd vervolgens overgedragen aan o.a. Motokatsu Inoue, die de hoogst gegradueerde leerling van Shinken Taira was.

Inoue Motokatsu (Bujutsu naam: Gansho) is geboren op 2 december 1918 in Tokyo. Zijn bujutsu opleiding begon reeds vanaf jonge leeftijd. Zijn eerste en  belangrijkste leraar en mentor was Fujita Seiko, de 14e grootmeester van de Koga Ryu (ninjutsu) en Shihan in het Shingetsu-ryu Shuriken Jutsu. Deze Fujita Seiko was de lijfwacht van Motokatsu´s vader Inoue Saburo, generaal in het Japanse leger. Omdat deze lijfwacht er altijd was, leerde Motokatsu zijn beginselen van Fujita Seiko.)

Inoue Motokatsu werd door Fujita Seiko in de loop van de jaren geïntroduceerd bij verschillende grootmeesters van verschillende disciplines om daar te trainen. Na zijn 18e jaar werd hij bij Taira Shinken geïntroduceerd. Inoue Motokatsu werd Taira Shinken´s hoogst gegradueerde student. In augustus 1969 verkreeg hij zijn Hanshi certificaat. Dit is de hoogste lerarentitel.

Inoue Motokatsu heeft alle 42 kobujutsu kata direct onderwezen gekregen van Taira Shinken. In opdracht van Taira Shinken heeft hij het kobujutsu verder gesystematiseerd: van ieder wapen heeft hij  basisvormen(kihon), basis partnerwerk (kihon kumite) en uitleg van de kata (bunkai kumite) gemaakt.
Deze vormen zijn zeer goed doordacht en uniek voor de organisatie Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinkokai. Inoue Gansho Hanshi is overleden op 1 januari 1993.

De zoon van Inoue Gansho, Inoue Kisho Hanshi, heeft alle kennis overgedragen gekregen van zijn vader. Momenteel is hij Chief Instructor en Voorzitter van de Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai Japan. De organisatie bewaart en promoot vandaag de dag 42 wapen kata en de manier waarop de wapens gebruikt worden in kihon en bunkai-vormen. Inoue Hanshi reist daarom elk jaar naar Europa om de beoefenaars van het Ryukyu Kobujutsu verder te onderwijzen in kata en toepassingen. Zijn seminars zijn altijd weer inspirende ervaringen.

Aangesloten afdelingen van de Honbu dojo in Tokyo, Japan bestaan o.a. in Zuid Afrika, Mauritius, Verenigde Staten, Canada, Finland, Zweden, Denemarken, Belgie, Engeland, Duitsland en Nederland.

RYUKYU KOBUJUTSU NAAR NEDERLAND

In Nederland werd het Okinawa kobujitsu geïntroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 in Japan rechtstreeks onder Inoue Motokatsu trainde. Wim van der Leur volgde in zijn voetsporen, trainde eveneens een aantal periodes in Japan onder  Inoue Motokatsu  en diens zoon. Frank van den Nieuwendijk is de huidige Branch Chief.