Kobujutsu

Ryu Kyu Kobujutsu

Ryukyu Kobujutsu is het trainen met een 8 tal wapens die zijn afgeleid van dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit het oude Japan. De nadruk ligt daarbij op de bo (of kon). Dat is een stok van 1.82. Verder zijn er de tonfa, sai, nunchaku, kama, tekko, rochin tinbe en de surinjin.

Ryu Kyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai oefen je het gewapende gevecht zoals als dat vroeger op de Ryukyu eilanden in Japan is ontwikkeld tegelijkertijd met karate. Er wordt gebruik gemaakt van houten en beschermde oefenwapens. Het is een traditionale japanse krijgskunst en wordt vanaf oktober ook in Assendelft gegeven. Er wordt gestart met een lesuur voor jeugd- en jongeren (8-13jaar) op vrijdagmiddag.  

De lessen

Bij het binnenkomen en verlaten van de zaal groet je kort bij de deuropening. In de lessen wordt een witte gi (een karatepak) gedragen en in principe geen schoeisel. Je begint met de witte band waarna (voor senioren) de kleuren blauw, groen, bruin 1, bruin 2 volgen. Hierna komen de dangraden (zwarte band) 1 t/m 5.

De lessen beginnen met ingroeten en een korte warming up. In de lessen wordt aandacht besteedt aan kata. Dit zijn vaste vormen die je loopt met één van de 8 acht wapens. De juiste standen, aandacht en focus tijdens deze kata zijn belangrijk. Ook de uitleg van de kata is erg leuk om te doen. Met een tegenstander probeer je delen van de kata uit. Wel met de nodige beheersing natuurlijk want elkaar raken met de houten wapens is natuurlijk niet de bedoeling. Met de oefenwapens kan dat weer wel. Maar over het algemeen is kobujutsu geen contactsport. Met de goedgekeurde foam nunchaku's lukt dit overigens nog prima (!) en als je de uitlegvormen op de juiste manier en intentie met elkaar oefent is kobujutsu ook zeker een "martial" art.

De traditionele lesonderdelen van kobujutsu worden afgewisseld met conditietraining, zelfverdedigingsoefeningen zonder oefenwapens, groepsoefeningen, wedstrijden en het oefenen van demonstraties of voor de groep staan.